Με τον όρο μυοκτονία ονομάζουμε την διαδικασία που εφαρμόζετε από τα συνεργεία απολυμάνσεων για την καταπολέμηση των τρωκτικών σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Η μυοκτονία δεν είναι μια απλή υπόθεση ειδικά όταν ο αριθμός των ποντικιών ή άλλων τρωκτικών έχει αυξηθεί. Η μυοκτονία απαιτεί μελέτη του χώρου και υπολογισμό των πληθυσμών που στοχεύουμε να εξολοθρεύσουμε. Στη συνέχεια η διαδικασία της μυοκτονίας απαιτεί στάδια εφαρμογής και δεν γίνεται με μια επίσκεψη.
Σχετικά με τις Μυοκτονίες
Τα τρωκτικά και κυρίως τα ποντίκια και οι αρουραίοι αποτελούν μια πολύ σοβαρή εστία μόλυνσης για πυκνοκατοικημένες πόλεις και όχι μόνο. Για την καταπολέμηση τους, δηλαδή για την μυοκτονία συνήθως χρησιμοποιούνται παγίδες και δολωματικοί σταθμοί ενώ η χρήση τοξικών δολωμάτων είναι παράνομη.
Οι μυοκτονίες όπως και οι απολυμάνσεις – απεντομώσεις πραγματοποιούνται συνήθως τους φθινοπωρινούς μήνες και την άνοιξη. Δηλαδή στις εποχές αναπαραγωγής των τρωκτικών.
Διαδικασία και Στάδια Εφαρμογής
Η μυοκτονία αποτελείται από αρκετά στάδια εφαρμογής που πρέπει να γίνουν με προσοχή για να απαλλαγούμε από τα τρωκτικά. Τα συνεργεία απολυμάνσεων συνήθως ακολουθούν τα παρακάτω βήματα εφαρμογής.
- Αρχικά πρέπει να προσδιοριστεί και ταυτοποιηθεί το είδος των τρωκτικών (αν π.χ είναι ποντίκια ή αρουραίοι). Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και κυρίως από υπολείμματα, ζημίες και οπτική επαφή. Έτσι τα συνεργεία θα υπολογίσουν και τον συνολικό πληθυσμό των τρωκτικών.
- Έλεγχος των κτιριακών υποδομών. Οι απολυμαντές ελέγχουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις εσωτερικά και εξωτερικά βρίσκουν πιθανές εισόδους για το εσωτερικό του σπιτιού. Όλες οι πιθανές δίοδοι για τα τρωκτικά πρέπει να σφραγιστούν. Ακόμα βρίσκουν τους διαδρόμους που κινούνται τα τρωκτικά και τοποθετούνται δολωματικοί σταθμοί. Πέρα από τους διαδρόμους που ακολουθούν τα τρωκτικά, δολωματικοί σταθμοί τοποθετούνται και σε ζώνες εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου.
- Το επόμενο στάδιο για την επιτυχή μυοκτονία είναι αφού περάσουν έξι με εφτά ημέρες τότε το συνεργείο απολυμάνσεων θα πρέπει να ελέγξει και να επαναδολώσει τους σταθμούς. Αυτό το στάδιο πρέπει να επαναληφθεί ωσότου παρατηρηθεί μείωση κατανάλωσης στα δολώματα. Αν σε κάποιους δολωματικούς σταθμούς παρατηρήσουμε πως τα δολώματα δεν καταναλώνονται τότε τους αλλάζουμε θέση.
- Το τελευταίο στάδιο για την μυοκτονία περιλαμβάνει την επαναδόλωση των δολωματικών σταθμών με καινούργια δολώματα και τον έλεγχο τους ανά δεκαπέντε ημέρες με ένα μήνα. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνουμε την είσοδο νέων τρωκτικών στον χώρο μας.
Τρόποι για να αποφύγετε μελλοντικά τα τρωκτικά
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας για να αποφύγετε τυχών ανεπιθύμητους επισκέπτες και να αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε μυοκτονία. Παρακάτω αναφέρουμε τους τρόπους πρόληψης ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με τρωκτικά.
- Η σωστή κατασκευή και συντήρηση του κτιρίου σας είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας πρόληψης. Ειδικότερα δεν θα πρέπει να υπάρχουν τρύπες και ανοίγματα σε τοίχους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα τρωκτικά σαν είσοδοι οι φωλιές. Ακόμα φθαρμένες πόρτες παράθυρα που δεν κλείνουν καλά πρέπει να επισκευαστούν. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στις αποχετεύσεις που είναι μια συχνή δίοδος των τρωκτικών. Τέλος οι κακοσυντηρημένες σκεπές, τα παλιά και φθαρμένα δάπεδα και οι ψευδοροφές πολλές φορές γίνονται δίοδοι αλλά και χώροι αναπαραγωγής των τρωκτικών.
- Ένας ακόμη σύμμαχος της πρόληψης των τρωκτικών είναι η τάξη και η καθαριότητα εντός και εκτός του σπιτιού. Μην αφήνεται αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως φωλιές για τρωκτικά σε αταξία. Τα αντικείμενα εντός του σπιτιού να είναι κολλητά στον τοίχο ώστε να μην υπάρχει χώρος να περάσουν τα τρωκτικά σε διαφορετική περίπτωση συνιστάται η τοποθέτηση των αντικειμένων σε μεγαλύτερη απόσταση του μισού μέτρου από τον τοίχο διότι τα τρωκτικά αποφεύγουν να κινούνται σε ανοιχτούς χώρους.
- Μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα και νερό. Ειδικότερα κλείστε καλά τα τρόφιμα σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία που σφραγίζουν καλά. Αποφύγετε να αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα σε χάρτινες ή πλαστικές συσκευασίες. Τέλος μην αφήσετε πρόσβαση σε νερό.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τρωκτικά, ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι ή έχετε απλά ενδείξεις αι υποψίες είναι προτιμότερο να επενδύσετε στην πρόληψη παρά να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Τα τρωκτικά αναπαράγονται με πολύ γρήγορυος ρυθμούς και μόλις σε μερικές εβδομάδες τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα! Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως, αφού η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη. Η καλύτερη λύση στην περίπτωση σας είναι να επισκεφθείτε τον κατάλογο του myConstructor.gr. Εκεί θα βρείτε οικονομικά και εγκεκριμένα συνεργεία για απολυμάνσεις τα οποία εξειδικεύονται στις μυοκτονίες. Επίσης μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και αξιολογήσεις άλλων χρηστών και να καταλήξετε εύκολα στο καλύτερο για εσάς συνεργείο.