Απολύμανση

Μάθε τα πάντα για τις απολυμάνσεις σπιτιού και επαγγελματικού χώρου

Κατάλογος Επαγγελματιών

Οι απολυμάνσεις είναι απαραίτητες σε χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα ξενοδοχεία, τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ, προκειμένου να συντηρήσουμε την υγιεινή και να αποτρέψουμε την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Συγκεκριμένα συνιστάται δύο φορές το χρόνο να γίνεται απολύμανση στους χώρους για την αποφυγή και την πρόληψη από ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

Η εφαρμογή της απολύμανσης γενικά γίνεται με δύο τρόπους, είτε με νεφελοψεκασμό όταν θέλουμε να απολυμάνουμε ολόκληρους κλειστούς χώρους είτε με ψεκασμό χαμηλής πίεσης για την απολύμανση συγκεκριμένων επιφανειών.

Γιατί είναι απαραίτητη η απολύμανση;

Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τον όρο απολύμανση. Ειδικότερα με τον όρο απολύμανση εννοούμε την διαδικασία καταστροφής των μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους παθογόνους και στους μη παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι επικίνδυνοι για την διαβίωση του ανθρώπου και είναι αυτοί που προκαλούν λοιμώξεις.
Συγκεκριμένα στους παθογόνους μικροοργανισμούς ανήκουν οι ιοί, τα βακτήρια, οι μύκητες, και τα πρωτόζωα. Ακόμα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές όταν αναφέρουμε τον όρο απολύμανση μπορεί να εννοούμε επίσης και την απεντόμωση ή τη μυοκτονία.

Είναι φανερό πως οι απολυμάνσεις γίνονται κυρίως για να απαλλαχτούμε και να προστατευθούμε από τους παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και για να διατηρήσουμε την υγιεινή των χώρων που δραστηριοποιούμαστε και κατ’ επέκταση την διατήρηση της υγείας μας σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατομική μας υγεία συνδέεται άμεσα με την υγιεινή του χώρου που δραστηριοποιούμαστε.

Χώροι που είναι απαραίτητη η διαδικασία

  • Χώρους διαμονής όπως κατοικίες, διαμερίσματα, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία.
  • Σε χώρους εστίασης και παραγωγής τροφίμων όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, καφετέριες.
  • Σε πολυσύχναστους χώρους όπως εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία, γυμναστήρια, σχολεία.
  • Οποιοσδήποτε χώρος πιστεύουμε ότι έχει μολυνθεί και έχουν αναπτυχθεί παθογόνοι μικροοργανισμοί πρέπει να απολυμανθεί.

Μετά από κάθε απολύμανση το εκάστοτε συνεργείο παραδίδει ένα ειδικό πιστοποιητικό απολύμανσης στο οποίο αναγράφονται η ημερομηνία απολύμανσης, το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε και το όνομα του ειδικού επιστήμονα. Το πιστοποιητικό αυτό για να δοθεί θα πρέπει η κάθε επιχείρηση που διενεργεί τέτοιου είδους εφαρμογές να απασχολεί υπεύθυνο επιστήμονα – γεωπόνο, χημικό ή επόπτη δημόσιας υγείας με ειδική άδεια. Σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται να εκδοθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται απολύμανση;

Η συχνότητα που πρέπει να πραγματοποιούμε απολυμάνσεις εξαρτάτε από τον χώρο που θέλουμε να απολυμάνουμε. Σε μια οικία για παράδειγμα μια με δύο φορές τον χρόνο είναι αρκετές. Σε ένα νοσοκομείο όμως ή έναν πολυσύχναστο χώρο οι απολυμάνσεις πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες και την πιθανότητα του χώρου να μολυνθεί.

Η καλύτερη περίοδος για απολύμανση είναι από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου διότι τότε εμφανίζονται τα πρώτα έντομα της άνοιξης, το κλίμα αλλάζει και τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση τους. Ακόμα καλή περίοδος για απολυμάνσεις θεωρείται και η περίοδος από μέσα Σεπτεμβρίου ως μέσα Νοεμβρίου.

Πριν την απολύμανση θα πρέπει ο χώρος να είναι καθαρός να έχει σκουπιστεί και σφουγγαριστεί. Ο χώρος χρειάζεται να είναι καθαρός διότι μετά την απολύμανση και για την αποτελεσματικότερη δράση των φαρμάκων για τρεις με τέσσερις ημέρες οι επιφάνειες που απολυμάνθηκαν δεν πρέπει να καθαριστούν ή να έρθουν σε επαφή με νερό.

Αν και εσείς αναζητάτε κάποιο εγκεκριμένο αλλά και οικονομικό συνεργείο για απεντομώσεις τότε επισκεφθήκατε την κατάλληλη ιστοσελίδα! Στον κατάλογο του myConstructor.gr θα βρείτε οικονομικά και αξιολογημένα συνεργεία θα δείτε τιμές και μπορείτε εύκολα περιγράφοντας συνοπτικά τις εργασίες που θέλετε να πραγματοποιήσετε να λάβετε προσφορές. Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσετε λίγα λεπτά.